Luksusowe polskie kosmetyki w zasięgu ręki! Recenzja Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc i Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50

sobota, 7 maja 2022

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc

Nie często sięgam po polskie marki, a tym bardziej tworzę o nich posty lub publikuje recenzje na ich temat, ale to chyba najlepszy czas aby zapoznać się z marką jaką jest Dr Irena Eris. Dzięki platformie TRND (na którą Was serdecznie zapraszam) mogłam przetestować dwa produkty tej marki - Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc i Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50. Czy ta polska marka powinna trafić do Twojego koszyka na kolejnych zakupach? 

READ IN ENGLISH // PRZECZYTAJ W JĘZYKU ANGIELSKIM 


O marce Dr Irena Eris 

Dr Irena Eris to firma, której pewnie nikomu nie muszę przedstawiać - każdy ją zna, chociażby z półek sklepowych. Prawda jest taka, że dwa lata temu składałam swoją aplikację na jedno stanowisko w tej firmie i pewnie gdyby nie mój strach przed pracą w miejscu publicznym to może i pracowałabym jako konsultantka marki. Dr Irena Eris tworzy nie tylko produkty kosmetyczne do pielęgnacji twarzy i makijażu, Dr Irena Eris to również kosmetyczne instytuty i hotele! Firma ma nawet własne centrum naukowo-badawcze. Marka istnieje od roku 1983 i co jak co jest uważana za luksusową!  

Nie próbowałam wcześniej produktów do pielęgnacji cery od Dr Irena Eris, ale swego czasu marka ta miała balsam do ciała, który jak dla mnie nie miał konkurencji! Był to balsam z serii Dr Irena Eris Spa Resort Toscana, który miał zapach winogron. Swoją drogą, nazwa Dr Irena Eris nie jest przypadkowa - odnosi się do imienia prawdziwej doktor i właścicielki marki - pani Ireny Szołomickiej-Orfinger, która z wykształcenia jest farmaceutką.  

Dzięki platformie TRND mogłam przetestować dwa produkty marki - Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc i Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50. Co zabawne, Około dwóch tygodni przed testem udałam się do jednej z większych drogerii (jest ich aż dwie to macie fifty-fifty szans, że traficie) gdzie polecano mi ten krem BB, który dzisiaj Wam pokazuje i miałam powód, dla którego z niego zrezygnowałam, ale to później.   

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc - opakowanie 

Słoiczek dermokremu of Dr Irena Eris przychodzi w papierowym opakowaniu, którego fanką nie zostanę - raz otworzysz i już nie zamkniesz. A zamknij i połóż na stolę, zamknij oczy, otwórz i co? Opakowanie się otworzyło? A to Ci niespodzianka! Na szczęście papier jest na zbędny, wewnątrz ujrzymy szklany słoiczek z (wydaje się) plastikową nakrętką. Szkło jest dość ciężkie więc nie powinno być problemu jeśli wyleci Wam z rąk ten słoiczek - ale jednak odradzam rzucanie tym kremem (tak na wszelki wypadek).   

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc - tekstura i zapach 

Nie zdziwcie się tylko, Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc ma dość lekką, ale bogatą teksturę. Nie oznacza to, że cera nagle stanie się tłusta, moja cera jest mieszana, a krem nie sprawia, że produkcja sebum przekracza normy. Dr Irena Eris postawiła na masło shea i oleje, które dobrze dbają o cerę, przy okazji nie sprawiając, że jest bardziej tłusta - wręcz odwrotnie, krem został tak opracowany, że teksturę da się z łatwością rozprowadzić po skórze. Zapach jest dość kremowy i troszkę przypomina lilie.   

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc - składniki 

Aqua (Water), Propanediol, Glycerin, Pentaerythrityl Tetraisostearate, Oleyl Erucate, Dimethicone, Polyglyceryl-6 Distearate, Hydrogenated Olive Oil Decyl Esters, Pentylene Glycol, Saccharide Isomerate, Cetyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Caprylic/Capric Triglyceride, Maris Aqua (Sea Water), Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Ceramide NG, Calcium Hydroxide, Hydroxyacetophenone, Tocopherol, Jojoba Esters, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Passiflora Incarnata (Passionflower) Seed Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate, Stearyl Alcohol, Polyglyceryl-3 Beeswax, Carbomer, Sodium Carbonate, Sodium Phytate, Xanthan Gum, Myristyl Alcohol, Citric Acid, Sodium Citrate, Arachidyl Alcohol, Parfum (Fragrance)  

Woda (Aqua) ukryta w kosmetyce również pod nazwami Aqua i Eau to rozpuszczalnik. Często jest jej najwięcej w całym produkcie. Woda w kosmetykach musi być oczyszczona i demineralizowana. Propanediol zwany jest też roślinnym glikolem, uważany za alternatywę dla propylenu glikolowego. Propanediol stosowany jest jako rozpuszczalnik z dodatkowymi właściwościami nawilżającymi. Poprawia sensoryczne właściwości produktu i poprawia efektywność substancji aktywnych. Gliceryna (Glycerin) zwana jest również glicerolem. Może być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Składnik ten w kosmetyce ceniony jest dla swoich właściwości nawilżających, chroni skórę przed TEWL - przeznaskórkową utratą wody). Gliceryna występuje również w naszej skórze, uważana za NMF (naturalny czynnik nawilżający). Również w pielęgnacji włosów ma ona duże znaczenie. Gliceryna nie wpływa na zapychanie skóry, nie powinna jej podrażniać, a wręcz odwrotnie - chroni przed podrażnieniem. Tetrastearynian pentaerytrytolu (Pentaerythrityl Tetraisostearate) jest emolientem i emulgatorem. Składnik ten pozostawia delikatny film na skórze, a nawet może przyczynić się do przyjemnego efektu „glass/honey skin”. Erucynian oleilu to tłusty emolient, który pozyskiwany jest z kwasu erukowego i alkoholu oleinowego. Pozostawia on tłustawy ochronny film na skórze, nadając przy tym uczucia gładkiej, nawilżonej i lekkiej skóry. Jednocześnie składnik ten dobrze chroni przed czynnikami zewnętrznymi jakimi jest wiatr czy chłód. W pielęgnacji włosów składnik ten nadaje blasku. Jest biodegradowalny. Dimetykon (Dimethicone) to suchy emollient, który przez niektórych jest unikany. Zostawia on okluzję - film, który nie sprawia, że Wasza cera się dusi, a chroni skórę przed tzn. TEWL, czyli transepidermalną utratą wody. W produktach do włosów sprawia, że włosy łatwiej rozczesać. Polyglyceryl-6 Distearate jest emulgatorem. Hydrogenated Olive Oil Decyl Esters jest substancją, która sprawia, że skóra jest miękka w dotyku. Glikol pentylenowy (Pentylene Glycol) jest humektantem z właściwościami antymikrobowymi. Izomerat sacharydowy (Saccharide Isomerate) to substancja nawilżająca pochodzenia naturalnego. Może złagodzić podrażnienia i wspomaga barierę skóry. 

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc


Alkohol cetylowy (Cetyl Alcohol) jest tym dobrym alkoholem, jest on tłustym emollient i emulgatorem. Masło shea to masło pozyskiwane z nasion masłosza parka - drzewa rosnącego w Afryce. Jest to emollient bogaty w antyoksydanty takie jak witamina E czy witamina A. To źródło kwasów takich jak kwas oleinowy, stearynow czy, linolowy. Masło shea to emollient, świetnie nawilża cerę pozostawiając ochronny film na skórze, który zapobiega transnaskórkowej utracie wody. Ma działanie łagodzące, mówi się, że ma lekkie działanie fotoprotekcyjne - 2-4 SPF (co nie oznacza, że możemy nim zastąpić składniki chroniące przed promieniami UV). Składnik ten radzi sobie z cerą suchą, może być stosowany przy łuszczycy. Nałożone na włosy, nawilży je i doda blasku. Warto wybierać masło shea z certyfikowanego źródła. Trigliceryd kaprylowo-kaprynowy (Caprylic/​Capric Triglyceride) pozyskiwany jest z oleju kokosowego i gliceryny. Substancja ta to świetny emolilent, który często możemy zauważyć w produktach, ponieważ tworzy warstwę okluzyjną na skórze, która chroni cerę przed odwodnieniem. Ma również wpływ na aplikację produktu - ułatwia ją. Może przyczyniać się do pojawienia się zmian trądzikowych na cerzę, jednak wrażliwość na trigliceryd kaprylowo-kaprynowy jest osobista - nie każdy zareaguje na ten składnik tak samo. Woda morska (Maris Aqua) zawiera wiele dobrych mikro i makroelementów. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Ma dodać skórze nawilżenie, ale co za dużo to nie zdrowo - może też być wysuszająca. Ekstrakt z ziaren soi (Glycine Soja (Soybean) Seed Extract) jest antyoksydantem. To źródło fitoestrogen, daidzeiny, genisteiny, lecytyny i izoflawonów. Ekstrakt z soi redukuje transfer melaniny, ale w tym samym czasie składnik ten nie jest zalecany do chorób pigmentacyjnych skóry powiązanych z hormonami, czyli dla przykładu przy melasmie go nie stosujemy. Ceramid NG (Ceramide NG) to jeden z typów ceramidów, który odgrywa ważną rolę w pielęgnacji skóry. Z wiekiem poziom ceramidów w skórze spada. Ceramid NG pomaga utrzymać silną barierę skóry i chronić skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Wodorotlenek wapnia (Calcium Hydroxide) balansuje poziom pH produktu. Hydroxyacetophenone przypomina nazwą aceton, ale to antyoksydant, który pomaga zachować świeżość produktu. Tokoferol (Tocopherol) to antyoksydant, kryjący się również pod nazwą witamina E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest ceniona za swoje działanie - nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami tlenowymi, ale również wpływa na ochronę przed UVB, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry i wzmacnia działanie witaminy C. Przy cerze trądzikowej może być zapychająca (jednak jest to sprawa indywidualna). Mitem jest aby witamina E miała działanie konserwujące czy zmniejszała blizny (wręcz odwrotnie, blizny są bardziej widoczne). Estry jojoby (Jojoba Esters) - emolient, który zostawia tłusty film na skórze aby odżywić skórę. Olej z awokado (Persea Gratissima (Avocado) Oil) jest źródłem kwasu oleinowego, palmitynowego i linolenowego oraz vitamin A, D i E. Jest dobry dla cery, włosów i paznokci. Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) od długiego czasu jest popularny w kosmetykach, w końcu to źródło kwasy oleinowego prosto z Maroka! Jest dobry emolientem, polecanym do cery suchej, cera tłusta powinna być z nim troszkę ostrożna. Olej arganowy również dobrze sprawdza się do włosów. 

Olej z passiflory (Passiflora Incarnata (Passionflower) Seed Oil) to tłusty emollient, źródło kwasu linolenowego i oleinowego. Bogaty w witaminy C, E, ale również sód i potas. Chroni cerę przed zimnem i wiatrem. Pomaga wzmocnić naczynka i złagodzić stany zapalne. Olej z nasion słonecznika ( Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil) to źródło kwasy linolowego i witaminy E. Olej z nasion słonecznika w kosmetyce służy jako emollient, ale również jako nośnik innych substancji - najczęściej ekstraktu, aby stworzyć inny olej. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga barierę lipidową skóry. Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate to emollient I emulgator. Alkohol stearylowy (Stearyl Alcohol) to tłusty emolient i emulgator. Polyglyceryl-3 Beeswax to emulgator, który ma związek z woskiem pszczelim. Karbomer (Carbomer) to zagęszczać i stabilizator, często występuje w żelowych formułach. Węglan sodu (Sodium Carbonate) balansuje poziom pH produktu. Sól sodowa kwasy fitowego (Sodium Phytate) jest substancją chelatującą, często pozyskiwana z kukurydzy. Jej zadaniem jest neutralizacja jonów w produkcie, aby upewnić się, że produkt dłużej zachowa świeżość. Guma ksantanowa (Xanthan Gum) to zagęstnik i stabilizator, również używany w pokarmie. Alkohol mirystylowy (Myristyl Alcohol) jest tym dobrym dla skóry alkoholem, ponieważ jest emolientem i chroni przed odwodnieniem skóry. Kwas cytrynowy (Citric Acid) to alfa-hydroksykwas, który złuszcza delikatnie naskórek, ale w kosmetyce częściej wykorzystywany jest jako substancja bufforująca. Cytrynian sodu to nie tylko substancja buforująca, która wpływa na pH produktu, ale również neutralizuje jony metali w produktach. Alkohol arachidylowy (Arachidyl Alcohol) to tłusty emollient, który pozostawia na skórze film. Fragrance (Parfum) to kompozycja zapachowa, może uczulać.   

Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc

Pierwsze wrażenie na temat kremu Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc 

Krem Dr Irena Eris to ogromne zaskoczenie dla mnie, bo moje ostatnie doświadczenia z polskimi balsamami do demakijażu nie były zbyt pozytywne - kupiłam dwa od marek, które nie są powiązane z Dr Ireną Eris, ale wiedzcie, że wypalały oczy. Jakimś cudem, Dr Irena Eris pozostaje luksusowa, a poziom nawilżenia potwierdza, że marka trzyma status! Dawno nie próbowałam tak przyjemnego kremu. Estetyka marki jest bardzo minimalistyczna, w odwrotności do składników - w składzie możemy zobaczyć wiele pozytywnych składników jak masło shea, ceramid NG, estry jojoby, tokoferol czy olej arganowy. Ten krem nawet w dotyku jest luksusowy - nie jest tłusty, jest lekki, ale bogaty na raz. Zaaplikowany na twarz daje uczucie aksamitnej skóry. Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc łatwo rozciera się, a jeszcze łatwiej wtapia w skórę zostawiając delikatny ochronny film i sprawiając, że skóra jest miękka w dotyku. Delikatny zapach przez chwilę zostaje na skórze. Oczywiście nie mogłam za długo cieszyć się tym kremem, moja mama zdecydowała się go zaadoptować i przetestować na sobie. Warto wspomnieć, że produkt zawiera Aqua Calcis, czyli wodę wapienną, której w składzie nie widać. Dlaczego? Często marki zamiast pisać nazwę kompleksu, rozbijają tę nazwę na czynniki. Takim też sposobem jeśli kupicie krem z Matrixes 3000 to zamiast w INCI zobaczyć tę nazwę zobaczycie poszczególne składniki, które składają się na ten kompleks. Ale to już dłuższy temat skąd tak się dzieje. Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc polecany jest do cery tłustej. Moja jest mieszana, ale cera właśnie mieszana czy tłusta mogą być odwodnione - i w tym przypadku Dr Irena Eris również zadziała! Mała uwaga, PAO - period after opening, czyli data od momentu otwarcia, w której powinniśmy zużyć ten cudowny produkt to 6 miesięcy.   

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 - opakowanie 

Krem BB z serii Clinic Way od Dr Ireny Eris przybył do mnie w papierowym opakowaniu - mniej irytującym niż krem na noc, bo samo się nie otwiera. Wewnątrz znajdziemy plastikową tubkę ze znakiem 4 LDPE co oznacza polietylen o niskiej gęstości, który nadaje się do recyklingu (bodajże do żółtego pojemnika - tego na plastiki).  

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 - tekstura i zapach 

Tekstura kremu BB jest całkiem przyjemna, jest bardziej gęsta niż krem, dodatkowo krem ma barwę uzyskaną przez dodanie pigmentów i bardziej medyczny zapach, którego na skórze nie powinniśmy odczuć. Obstawiam, że zapach ten ma związek z jednym ze składników - alkoholem denaturowanym, ale zawsze mogę się mylić.   

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 - składniki 

Aqua (Water), Dimethicone, Titanium Dioxide (nano), Dicaprylyl Carbonate, CI 77891 (Titanium Dioxide), Isododecane, Alcohol Denat., Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Butylene Glycol, Trimethylsiloxysilicate, Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer, Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Methyl Trimethicone, Acrylates/ Dimethicone Copolymer, CI 77492 (Iron Oxides), Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Maris Aqua (Sea Water), Sodium Hyaluronate, Calcium Hydroxide, Ethylhexyl Palmitate, Caprylyl Glycol, Aluminum Hydroxide, Stearic Acid, Disteardimonium Hectorite, Dimethicone/ PEG-10/ 15 Crosspolymer, Saccharide Isomerate, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Sodium Chloride, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Acrylates/C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer, Decyl Glucoside, Propylene Carbonate, Glycerin, Sodium Citrate, Perfluorooctyl Triethoxysilane, Ethylhexylglycerin, Arginine, Polyperfluoromethylisopropyl Ether, Coco-Glucoside, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Citric Acid, Silica Dimethyl Silylate, Tocopherol, Hexylene Glycol, Phenoxyethanol, Dipropylene Glycol, Parfum (Fragrance), CI 77491 (Iron Oxides), CI 77499 (Iron Oxides)  

Woda (Aqua) ukryta w kosmetyce również pod nazwami Aqua i Eau to rozpuszczalnik. Często jest jej najwięcej w całym produkcie. Woda w kosmetykach musi być oczyszczona i demineralizowana. Dimetykon (Dimethicone) to suchy emollient, który przez niektórych jest unikany. Zostawia on okluzję - film, który nie sprawia, że Wasza cera się dusi, a chroni skórę przed tzn. TEWL, czyli transepidermalną utratą wody. W produktach do włosów sprawia, że włosy łatwiej rozczesać. Dwutlenek tytanu (Titanium Dioxide (nano)) to mineralna ochrona przed słońcem. Chroni przed promieniowaniem UVB i UVA II. Zazwyczaj składnik ten zostawia białą poświatę na skórze, wiele osób o wrażliwej cerze wybiera titanium dioxide czy zinc oxide zamiast kremów opartych na organicznych substancjach przeciwsłonecznych (wracając do lekcji chemii ze szkoły podstawowej, chemia organiczna zajmuje się związkami zawierającymi węgiel). Wersja nano dwutlenku tytanu naprawia nam problem z bieleniem skóry (nie w pełni, ale jednak widać różnicę). Oprócz ochrony przeciwsłonecznej, składnik ten często używa się jako pigmentu. Jeśli masz melasmę to warto sięgnąć po tę substancję w ochronie przeciwsłonecznej. Węglan dioktylu (Dicaprylyl Carbonate) jest emolientem, sprawia, że produkty łatwiej się aplikuje na skórę. CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77492 (Iron Oxides), CI 77491 (Iron Oxides) i CI 77499 (Iron Oxides) to pigmenty, nadają koloru. Izododekan (Isododecane) jest lekkim emolientem, głównie używanym w produktach do włosów. Alkohol denaturowany jest obszernym tematem w kosmetyce. Wyróżniamy dobre i złe alkohole, ale prócz tego warto zwrócić uwagę na ilość. Alkohol to przede wszystkim dobry rozpuszczalnik, który poprawia penetrację substancji aktywnych - dzięki niemu substancje takie jak witaminy mogą docierać w głębsze warstwy skóry. Oczywiście dzieje się to kosztem cery, która zostaje lekko nadruszona. Niektóre substancje wręcz wymagają rozpuszczenia w alkoholu, ponieważ nie rozpuszczają się w wodzie. Alkohol denaturowany ma również działanie antybakteryjne, działa jak konserwant, chroniąc formuły przed rozwojem mikroorganizmów. Alkohol niejako wpływa na konsystencję formuły, ale ma też swoje wady - może wysuszać skórę, zwłaszcza suchą lub w przypadku, gdy zastosowania dużych ilości. Cera wrażliwa może reagować na alkohol denaturowany podrażnieniem. 

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano) zwany też Tinsorb M to krem z filtrem nowego typu, chroni przed promieniowaniem UVB i UVA. Glikol butylenowy (Butylene Glycol) to substancja, którą znajdziemy w prawie każdym kosmetyku. Jest nie tylko rozpuszczalnikiem - wspomaga przejście w głębsze warstwy skóry składników aktywnych, chroni produkty przed wysychaniem, nawilza skórę i włosy. Działa na cebulki włosa wzmacniając je i chroniąc włosy przed wypadaniem. Trimetylosiloksykrzemian (Trimethylsiloxysilicate) to suchy emollient i sylikon. Tworzy film na powierzchni skóry, a w makijażu przedłuża życie produktu, aby utrzymał się dłużej na skórze. Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer sprawia, że cera wygląda na gładką. Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone jest emulgatorem. Methyl Trimethicone jest rozpuszczalnikiem i lekkim sylikonem. Acrylates/ Dimethicone Copolymer pozostawia film, który przeciwdziała warzeniu się makijażu. Ekstrakt z owoców pomarańczy (Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract) jest źródłem witaminy C o przyjemnym zapachu, może bardzo delikatnie złuszczać. Woda morska (Maris Aqua) zawiera wiele dobrych mikro i makroelementów. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Ma dodać skórze nawilżenie, ale co za dużo to nie zdrowo - może też być wysuszająca. Hialuronian sodu (Sodium Hyaluronate) to pochodna kwasu hialuronowego - popularnej substancji NMF czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Wodorotlenek wapnia (Calcium Hydroxide) balansuje poziom pH produktu. Palmitynian 2-etyloheksylu (Ethylhexyl Palmitate) to emolient. Glikol kaprylowy (Caprylyl Glycol) to substancja nawilżająca i tłusty emollient pozostawiający ochronny film na skórze. Ale to nie wszystko, glikol kaprylowy walczy z nieprzyjemnymi mikrobami. Wodorotlenek glinu (Aluminum Hydroxide) współgra z dwutlenkiem tytanu. Kwas stearynowy (Stearic Acid) jest emolientem, który albo kochasz albo nienawidzisz. Nie każda cera go lubi - moja nie ma z nim problemu, trądzik się po nim nie wzmacnia. Znasz może hektoryt, czyli białą glinkę? Poznaj Disteardimonium Hectorite - stabilizator, który nadaje skórze takiego świetlistego wyglądu, a w filtrach poprawia poziom ochrony UV. Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer to emulgator. Izomerat sacharydowy (Saccharide Isomerate) to substancja nawilżająca pochodzenia naturalnego. Może złagodzić podrażnienia i wspomaga barierę skóry. Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer absorbuje sebum, zapewnia jedwabiste wykończenie makijażu. Chlorek sodu (Sodium Chloride) to nic innego niż sól, która jest nam dobrze znana. W kosmetykach nie tylko służy jako zagęstnik, ale również jako substancja złuszczająca. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine to Tinosorb S, kolejny zyskujący na popularności filtr. Pochłania spore wartości promieniowania UV takie jak UVA i UVB. 

Acrylates/C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer tworzy film, aby produkt był wodoodporny. Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) to delikatny surfaktant. Węglan propylenu (Propylene Carbonate) to rozpuszczalnik. Gliceryna (Glycerin) zwana jest również glicerolem. Może być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Składnik ten w kosmetyce ceniony jest dla swoich właściwości nawilżających, chroni skórę przed TEWL - przeznaskórkową utratą wody). Gliceryna występuje również w naszej skórze, uważana za NMF (naturalny czynnik nawilżający). Również w pielęgnacji włosów ma ona duże znaczenie. Gliceryna nie wpływa na zapychanie skóry, nie powinna jej podrażniać, a wręcz odwrotnie - chroni przed podrażnieniem. Cytrynian sodu (Sodium Citrate) to nie tylko substancja buforująca, która wpływa na pH produktu, ale również neutralizuje jony metali w produktach. Etyloheksylogliceryna (Ethylhexylglycerin) to konswerant, ma lekkie działanie nawilżające i antymikrobowe. Arginina (Arginine) to aminokwas używany do biosyntezy protein, nie jest syntezowana przez noworodki, ale przez osoby dorosłe już tak. Według badań z 1964 roku niedobór argininy w organizmie może mieć wpływ na rozwój wirusa opryszczki pospolitej HSV. Polyperfluoromethylisopropyl Ether pilnuje aby makijaż się nie zwarzył. Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego (Coco-Glucoside) to surfaktant. Glikol propylenowy (Propylene Glycol) można kochać lub nienawidzić. Jest to alkohol, ale nie każdy alkohol to zło wcielone. Ten pomaga w transporcie substancji aktywnych, nawilża i działa jak rozpuszczalnik dla innych substancji w produkcie. Guma ksantanowa (Xanthan Gum) to zagęstnik i stabilizator, również używany w pokarmie. Disodium Lauryl Sulfosuccinate to surfaktant. Kwas cytrynowy (Citric Acid) to alfa-hydroksykwas, który złuszcza delikatnie naskórek, ale w kosmetyce częściej wykorzystywany jest jako substancja bufforująca. Sylilan dimetylowy krzemionki (Silica Dimethyl Silylate) to surfaktant. Tokoferol (Tocopherol) to antyoksydant, kryjący się również pod nazwą witamina E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest ceniona za swoje działanie - nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami tlenowymi, ale również wpływa na ochronę przed UVB, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry i wzmacnia działanie witaminy C. Przy cerze trądzikowej może być zapychająca (jednak jest to sprawa indywidualna). Mitem jest aby witamina E miała działanie konserwujące czy zmniejszała blizny (wręcz odwrotnie, blizny są bardziej widoczne). Fenoksyetanol (Phenoxyethanol) to konserwant, którego nie należy się bać - normy dla kosmetyków są bardzo surowe. Dwupropylenoglikol (Dipropylene Glycol) to rozpuszczalnik, o właściwościach nawilżających. Fragrance (Parfum) to kompozycja zapachowa, może uczulać.   

Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50

Pierwsze wrażenie na temat kremu BB Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 

Jak mówiłam wcześniej, prawie kupiłam Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50. Nie dlatego, że nie jestem fanką lokalnych produktów, jakby nie było Polska mocno rozwija się jeśli chodzi o branże beauty. Powodem dla którego nie zdecydowałam się na Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 był kolor - niestety ten jak to mówią „bebik” ma tylko jeden odcień. Dlaczego tak się dzieje? Dr Irena Eris ma też linię produktów do makijażu i w niej akurat znajdziecie inny krem BB, który ma większy wybór kolorów i niestety nawet na ten najjaśniejszy byłam za jasna. Clinic Way to seria pielęgnacyjna więc pewnie to jest powodem jednego, uniwersalnego koloru. Jeśli macie bladą cerę to kolor ten może nada się na lato jeśli się opalacie. Jest to kolejny produkt, który oczywiście moja mama musiała zaadoptować - jej odcień pasuje. Zaletą Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 jest lekkie naturalne wykończenie - kremik jest lekki, a nie ciężki (uwierzcie mi, mocne krycie często nie wygląda dobrze i jednak lubi się zwarzyć więc lepiej używać do np zdjęć a nie na każdy dzień). Podobnie do kremu, ten BB zawiera Aqua Calcis, a data PAO to 6 miesięcy.   

Gdzie kupię produkty Dr Irena Eris? 

Dr Irena Eris ma własny sklep internetowy, można zamówić również zagranicę i zapłacić w euro. Dr Irena Eris Clinic Way Dermokrem Regenerująco-Nawilżający Na Noc kosztuje 85 zł za 50 ml, a Dr Irena Eris Clinic Way Nawilżający Krem BB SPF 50 82 zł za 30 ml. Tak, Dr Irena Eris uznawana jest za markę luksusową chociaż ceny jak na luksus nie są wygórowane. Do 08.05. możecie skorzystać z kodu trnd20 aby otrzymać -20% na serii Clinic Way.   

A Wy znacie już produkty marki Dr Irena Eris?

GDZIE NAS ZNAJDZIECIE?


***Ten post został stworzony we współpracy z marką TRND i Dr Irena Eris, jednak opinia wyrażona w poście jest moją osobistą opinią***

Prześlij komentarz

© KHERBLOG.PL - Wszystko o koreańskiej pielęgnacji skóry i włosów. Design by FCD.